Top 10 preporuka za izgled grafika

Za kreiranje grafikona (Chart) potrebno je da prvo obele┼żite oblast za koju ┼żelite da napravite grafikon. Potom je dovoljan klik na┬áInsert chart┬ái izaberete tip grafikona koji ┼żelite. Me─Ĺutim, tu nije kraj.

Mo┼żete jo┼í mnogo toga da u─Źinite da va┼í grafikon izgleda ┼íto preglednije i ─Źitljivije. U nastavku sledi deset trikova:

1. Poredjajte podatke logi─Źki┬á

┬áSu┼ítina grafikona je da izgleda jasno na prvi pogled. Nemojte da ote┼żavate onome za koga ste pravili.┬á┬á
 

Nelogi─Źan redosled

Logi─Źan redosled

2. Postavite odgovarajuću širinu stubića ili bar-a

Vevorali ili ne, vizuelno je veoma bitna i širina izmedju stubića koju postavljate kada pravite Bar chart ili Column Chart. Preporuka je da širina razmaka (Gap width) bude oko 70%.

┼áirina izme─Ĺu stubi─ça (Gap width) manja od 70%┬á

┼áirina izme─Ĺu stubi─ça (Gap width) je 70%┬á

3.┬á Pa┼żljivo postavljajte vrednosti ose

Mo┼żda vam se ─Źini neva┼żno, ali na izgled va┼íeg grafika mnogo uti─Źu i granice koje ste postavili na ose.┬á Iste vrednosti grafikona┬á uz druga─Źije setovanje vrednosti ose daje potpuno razli─Źitu sliku grafikona.

Nepromenjene vrednosti na grafikonu

Promenjene vrednosti na grafikonu

4.┬á Ne koristiti 3D┬áÔÇô grafikon

3D grafikoni nisu nimalo prakti─Źni. Oni samo uti─Źu na manju preglednost grafikona.┬á┬á

3D grafik

2D grafik

5.┬á ┬áOslobodite se mre┼żnih linija (Grid lines)

Uglavnom je publika za koju pravite grafik zainteresovana za to kako se generalno kre─çu podaci, a ne za neke male inkrementalne razlike. Bri┼íite uvek mre┼żne linije, jer je cilj da va┼ía publika vidi ┼íiru sliku toga ┼íto prikazujete.
 

6.  Legende zameniti sa label

Label su jedna od stvari koje takodje uvek koristim kada pravim Pie chart. Mislim da je razlika zaista velika. 
Kada postavite legendu onda korisnik koji gleda grafik mora prvo vizuelno da pove┼że boju sa zemljom, pa tek onda da izvu─Źe zaklju─Źak o odnosu koji je prikazan. Dok ako na va┼í┬áPie Chart┬ápostavite┬álabel┬ása odgovaraju─çim vrednostima, u┼ítedeli ste vreme va┼íem korisniku
 

Grafik sa legendom

Grafik bez legende

7.  Koristiti Pie of pie

Jedna od preporuka je da ukoliko imate vi┼íe od 5 elemenata koje ┼żelite da prika┼żete, umesto Pie Chart-a koristite┬áPie of pie.┬á
 

 

 8. Preporuka za korišćenje Stacked Columns

Dizajnirali ste neke super grafikone, ali toliko njih da korisniku šeta pogled sa jednog na drugi grafik i tako u krug. Da biste smanjili broj grafikona, pokušajte kad god je to moguće da koristite Stacked Columns  kako biste grupisali podatke. Na slici ispod se nalazi jedan takav primer.
 

 

9.┬á Pa┼żljivo sa bojama

Koliko boje na grafikonu mogu da pomognu, toliko mogu i da odmognu. Kada pravite┬áColumn┬áChart ili┬áBar Chart┬ádr┼żite se jedne boje, u slu─Źaju┬áStacked Charts┬ájednu boju koristite za jednu grupu, dok kod┬áPie Chart-a mo┼żete koristiti razli─Źite boje.
 

10. Keep it simple

Najva┼żnije je da bude ┼íto jednostavniji, ─Źitljiviji i jasniji grafik. Grafik se i kreira kako bi se omogu─çilo da se ┼íto pre uo─Źi su┼ítina podataka.
 
Veliki pozdrav do narednog posta!
Top 10 preporuka za izgled grafika

Leave a Reply

Scroll to top