Svi podaci se okreću oko Pivot tabela

Prva asocijacija koju sam imala kada sam prvi put čula za Pivot tabele jeste serija Prijatelji i epizoda u kojoj Ros sa prijateljima nosi trosed u zgradi. Medjutim, šalu na stranu, prevod reči pivot na srpski jezik glasi stožer ili glavna tačka, dok kao glagol ima značenje obrtati se ili okretati se. Dakle, kako mu samo ime kaže u ovim tabelama podaci se obrću odnosno okreću na način koji korisniku odgovara. 

Kako se prave Pivot tabele?

 Potrebno je da prvo obeležite oblast (bilo Excel tabelu ili običnu tabelu). Nakon toga Insert -> Pivot tables. Potom se sa strane otvara Field list i tu prebacujete zaglavlja kolona u neku od 4 sastavnih delova za formiranje Pivot tabele: redovi (Rows), kolone (Colomns), vrednosti (Values) i filter (Filter). A sada jedan primer i trikovi koje možete napraviti da vaš pivot izgleda još bolje! U nastavku ispod se nalazi formatirana Pivot tabela, gde je sumirana prodaja nekih proizvoda po sportskim brendova Adidas, Asics i Nike.   

Trik #1 Prikazati 0 kada nema vrednosti

 U Pivot tabeli Excel sumira (takodje pored sumiranja, mogu da se koriste i druge funkcije kao što su: Count, Average, Min, Max i druge..) sve vrednosti koje je pronašao u izvornoj tabeli. Medjutim, ponekad za neke stavke ne postoje vrednosti (kao u tabeli iznad). U tom slučaju bi bilo najbolje da za te vrednosti stoji 0.  Desni klik na Pivot tabelu potom izaberite PivotTable Options. U delu Format, pa u  For empty cells show unesite 0. 

Formatiranje podataka

U prikazanoj tabeli iznad prikazane su vrednosti bez ikakvog formatiranja. Da bi se stavio odgovarajući format na brojeve potrebno je da pritisnete desni klik na Pivot tabelu potom idete na Value Field Settings, pa Number Format i tu izaberete format koji je potreban u ovom slučaju to će biti broj.

Prikazivanje vrednosti (Show Values As..)

Veoma je korisno što se vrednosti izvučene u Pivot tabeli mogu prikazivati u različitim oblicima kao što su na primer: procentualni prikaz u odnosu na red, kolonu ili Grand Total.

Za taj oblik potrebno je da pritisnete desni klik na Pivot tabelu (bilo gde unutar nje) i izaberete Show Values As, nakon toga vam se pored pomenutih nudi i gomila drugih opcija, a na vama je da izaberete.

Osvežavanje Pivot tabele

Excel ima jednu sjajnu mogućnost koja se tiče osvežavanja Pivot tabela. Ukoliko ste u medjuvremenu uneli nove podatke u tabelu koja predstavlja bazu (Source) za Pivot tabele ne morate da brinete da li su vaši podaci ažurirani.

Možete da postavite da se Pivot tabele osveže svaki put kada otvorite Excel file. Desni klik na Pivot tabelu, izabrati PivotTable Options, potom Data, pa čekirati opciju Refresh data when opening the file.

Svi podaci se okreću oko Pivot tabela

Leave a Reply

Scroll to top