Kako pojednostaviti izgled Excel file-a

Kada treba da:

  • uporedjujete  rezultate iz većeg broja Sheet-ova iz istog ili različitih Excel file-ova
  • ili vam je jednostavno Excel file ogroman i želite da pojednostavite izgled kako biste lakše pratili rezultate onda  pogledajte koje su to opcije na View tab-u.

#1 New Window

Pomoću ove opcije možete da otvorite isti Sheet u kojem radite u više prozora.

#2 Arrange All

Primena ove opcije nekako predstavlja logičan sled prethodne. Pomoću nje možete da rasporedite novootvorene prozore po ekranu. Na slici su načini kako možete da rasporedite prozore:

 

#3 Freeze Panes

Freeze Panes omogućava da se pojedini redovi i kolone u Sheet-u ne pomeraju dok se krećete po Sheet-u. Postoje tri mogućnosti:

  1. Freeze First Column – prva kolona u Sheet-u je fiksirana.

 

  1. Freeze Top Rowprvi red u Sheet-u je fiksiran. Ova opcija se dugo koristila u starijim verzijama Excel-a  kako bi se fiksiralo zaglavlje tabele. 

  1. Freeze Panesomogućava da fiksirate redove i kolone koje vama odgovaraju. Pomoću ove opcije fiksirate kolone koje se nalaze levo od kursora i redove koji se nalaze iznad kursora.

#4 Split 

Ova opcija omogućava da podelite Sheet-a na 4 dela. Potrebno je da se pozicionirate tamo gde želite da podelite ekran, a potom da pritisnite opciju Split. 

Ekran možete da podelite na  2 dela ako se pre pritiskanja Splita-a pozicionirate u prvu kolonu.

#5 View Side by Side

Ovde poredite dva Excel file-a stavljajući ih jedan pored drugog . Ako uključite  Synchronous Scrolling  omogućavate istovremeno  scroll-ovanje na oba Sheet-a.

Veliki pozdrav do sledećeg posta!

Kako pojednostaviti izgled Excel file-a

Leave a Reply

Scroll to top