Kako korisiti Get & Transform – uvoz podataka

Get & Transform postoji kao sastavni deo Excel-a od 2016. U prethodnim verzijama Excel-a ovaj deo se nalazio pod Power Query i mogao je da se doda iz Add-In-a.

Get & Transform je jako moćan. Razlog leži u tome što možete da uvezete podatke iz raznih izvora i da veoma brzo očistite i sredite podatke na način koji vama odgovara.

Gde se nalazi?

Data -> Get & Transform Data

Odakle sve možete da uvezete podatke?

Možete da uvezete podatke iz:

  • File-a (Excel Workbook, Text/CSV, XML, JSON i iz drugih izvora),
  • Database (SQL Server Database, Microsoft Access Database i drugo),
  • Online Services (Facebook) i još mnogih drugih izvora.                                                                                                                              U nastavku cu pokazati kako izgleda uvoz jednog txt file-a,  pa ću koristiti opciju From Text/CSV.

          Sada treba da pronađem fajl i da pritisnem Import.

            Tada se otvara prozor kao na slici ispod.

U principu Excel sam lepo rasporedi podatke po kolonama, onako kako bi trebalo da izgleda.

Međutim, za slučaj da se to ne desi, kod Delimiter-a (obeležen je crvenim kvadratićem na slici iznad) imate mogućnost da izaberete: Comma, Tab, Semicolon, Space, Equal Sign ili neki znak koji se pojavljuje u file-u (Custom), koji će određivati razmak između kolona. 

U ovom primeru je kako treba, tako da ću da izaberem Load.

Ovako izgleda Excel fajl, kada se importuju podaci.

 

Sa strane se otvara deo Queries & Connerctions, gde piše naziv fajla koji ste upload-ovali i broj redova koji on ima. Kada predjete mišem preko njega otvara se prozor gde pišu detalji vezni za taj file (broj i nazivi kolona, kada je upload-ovan, osvežen fajl itd.)

Veliki pozdrav do narednog posta!

Kako korisiti Get & Transform – uvoz podataka

Leave a Reply

Scroll to top