Kako da koristim Power Query svaki dan na poslu

Svako od nas bi trebalo da koristi Power Query svaki dan. On predstavlja dodatak koji omogu─çava da sredite va┼íe podatke uz par klika. Doslovno zamenjuje mnogo funkcija. Verujem da kada jednom po─Źnete da koristite vrlo lako ─çete ve─çinu toga obavljati ba┼í preko Power Query-a.
 
Kada upload-ujete podatke otvara vam se prozor Power Query. On se vi┼íe koristi za “friziranje” podataka. Dakle da dodate, oduzmete neki red, kolonu, grupi┼íete podatke itd.┬á
 
Prvi korak je da upload-ujete podatke. Kako to mo┼żete da u─Źinite pro─Źitajte OVDE.
 
Ovako izgleda prozor kada upload-ujete podatke.
U ovom primeru je kori┼í─çena tabele prodaje (majice, pantalone..) u dr┼żavama Kanade.
 
Sada vam predla┼żem par osnovinh, a korisnih stvari koje mo┼żete da radite u Power Query:
 
  • Dodati vrednosti tako gde ih nema
  • ┬áDeljenje kolone
  • ┬áSpajanje dve kolone
  • Grupisati podatke

Dodati vrednosti tako gde ih nema

Kako je za svaku kolonu postavljen filter, sa padaju─çe liste ┼ítiklirate opciju┬ánull┬ái tada ─çe vam se pojaviti redovi gde imate samo┬ánull.┬áTada mo┼żete da dodate vrednost tamo gde nedostaju. Evo kako to izgleda na mom primeru:

Deljenje kolone
 
Ako iz nekog razloga ┼żelite da podelite kolonu tada mo┼żete da koristiti opciju┬áSplit Column.┬áPrvo stanite na kolonu koju ┼żelite da podelite. Potom idite na opciju┬áSplit Column.Pritiskom na opciju otvara se padaju─ça lista gde mo┼żete da birate na koji na─Źin ─çete deliti kolonu:┬á
  • By Delimiter,
  • By Number of Characters,
  • By Position,
  • By Lowercase to Uppercase, By Uppercase to lowercase,
  • By Digit to Non-digit,
  • By Non-digit to digit.┬á
Ja se naj─Źe┼í─çe opredeljujem za opciju┬áBy Delimiter.┬á
Ovako izgleda prozor nakon što izaberete:
Va┼í┬ádelimiter┬ámo┼że da bude razmak, zarez, ta─Źka zarez ili da vi samo dodate neki po izboru. U ovom primeru izabra─çu razmak.
Ovako izgleda kolona Product pre podele:

A ovako nakon podele:

Sada imate iz jedne dve kolone. Ukoliko ipak ho─çete da ih spojite (to va┼żi za bilo koje dve kolone koje ┼żelite da spojite), obele┼żite te dve kolone, desni klik i potom izaberete┬áMerge Columns.
 

Grupisanje podataka

U ovom primeru je u svakom redu┬á transakcije upisana i zemlja u kojoj je bilo transakcije pa se zato podaci mogu grupisati tako da vidimo broj izvr┼íenih transakcijama u dr┼żavama Kanade. Ovde je potrebno da se izabere kolona┬áState,┬áa potom da se ide na opciju┬áSplit.┬áTada se otvara slede─çi prozor:

Evo i rezultata:

Kako da koristim Power Query svaki dan na poslu

Leave a Reply

Scroll to top