7 činjenica koje možda niste znali o Excel tabelama

Pre nego što nastavite da čitate tekst, htela bih da naglasim da pod Excel tabelom, mislim na tabelu koja je kreirana  pomoću opcije Insert table, koja se nalazi u okviru kartice  Insert.

1. Brže kretanje po tabelama pomoću Name box-a

Kada ste u vašem Excel file-u svakoj tabeli dali odgovarajući naziv, onda pomoću Name box-a možete da se vrlo lako krećete u svaku od njih.

2. Dodavanje Total Row-a

Ova opcija je jedna od najkorisnijih koju pruža Excel tabela. Kada je čekirate u okviru Table Design-a, na dnu tabele se dodaje jedan red preko kojeg možete da dodajete funkcije kao što su Sum, Count, Max, Min i mnoge druge.

 3. Dodavanje Filter Button-a

Ovo je još jedna od korisnih opcija koju možete da čekirate u okviru Table Design-a. Ona postoji i u  okviru kartice Data.

4. Jednostavno dodavanje reda i kolone

U Excel tabeli ako želite da dodate kolonu dovoljno je da u koloni pored tabele krenete da kucate podatke i ona je dodata.

A kada ispunite sve redove u tabeli, dovaljno je da kada se pozicionirate u ćeliji poslednjeg reda i kolone pritisnete Tab  na tastaturi i time ste dodali novi red. Takođe na taj način kopirate i formule iz prethodnog reda, ukoliko ste ih imali.

5. Vi scroll-ujete kroz tabelu, zaglavlje Excel tabele se idalje vidi…

Ovo važi za Excel verzije od 2010, pa nadalje.Dakle, scroll-ujte  naniže kroz tabelu,a ostaje ime zaglavlja.

6. ,,Čitljivije” formule

Recimo da na primer, treba da u novoj koloni pomnožite Količinu proizvoda i Cenu  proizvoda, tada će formula koju kucate izgledati :  =[@Kolicina]*[@Cena]. Dakle nema klasičnih adresa, već je intuitivno mnogo jasnije i preglednije. Takođe, takva formula će biti prekopirana do kraja kolone.

7. Lakše ažuriranje Pivot tabela

Ako ste napravili Pivot tabelu na osnovu Excel tabele, onda će ažuriranje Pivot tabele ići mnogo lakše. Kada ažurirate Pivot tabele, znajući da ste napravili neke izmene u Excel tabeli, dovaljno je samo da pritisnete Refresh u okviru kartice PivotTable Tools/Analyze i Pivot je aktiviran.

Ukoliko imate neka pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Veliki pozdrav do sledećeg posta!

7 činjenica koje možda niste znali o Excel tabelama

Leave a Reply

Scroll to top